ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Κυβερνητικός Συνδικαλισμός

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αντιλαϊκή επίθεση Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιώντας το 3ο Μνημόνιο έφερε νέα μέτρα - φωτιά φοροληστείας, αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η επίθεση αυτή δε θα σταματήσει εδώ. Είναι τα προεόρτια της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης που θα συνεχιστεί το Νοέμβρη με στόχο τη πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, το τσάκισμα σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα.

Απέναντι σ’ αυτή τη πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. το λαϊκό – εργατικό κίνημα πρέπει να αφυπνισθεί, να δείξει τη δύναμή του, να οργανώσει τη πάλη του και να κλιμακώσει τους αγώνες του ώστε να μπει φραγμός στη νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με Συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη σε κάθε πόλη.

 

Και ενώ στο κάλεσμα αυτό εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα ανταποκρίνονται και ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργίας, εντύπωση προκαλεί η στάση των ΣΥΝΕΚ (στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) και της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και Αγωνιστικές Κινήσεις) στην ΕΛΜΕ και της ΕΡΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στους συλλόγους της πρωτοβάθμιας.

 

Δυστυχώς και πάλι αποδείχθηκε ότι παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που σήμερα έχει αλλάξει προσωπείο, όχι όμως και συνήθειες, βάζει εμπόδια στο να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, οι μόνιμοι συμπαραστάτεςτους,οιδυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, επιβεβαιώνουν την αφοσίωση τους με πλήρη ταύτιση μαζί τους.

 

Ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. των συλλόγων και στην ΕΛΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν ένα σχέδιο δράσης που λαμβάνει υπόψη όλες τις μορφές πάλης, που δίνει την ευκαιρία στους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε ο αγώνας να είναι κλιμακούμενος και παρατεταμένος. Πρότειναν άμεσες συνεδριάσεις των Δ.Σ. σε όλους τους συλλόγους, σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, συλλαλητήρια (16 και 22 Οκτώβρη), παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας μαζί με τους γονείς στις 14 Οκτώβρη, 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη για το ασφαλιστικό, εκτίμηση της κατάστασης μέσα από Γενικές συνελεύσεις και κλιμάκωση.

Πιο συγκεκριμένα: Στους ΣΕΠΕ του Πειραιά, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΣΕΠΕ Ν. Πλουμπίδη)καταψήφισαν τα Συλλαλητήρια χαρακτηρίζοντας τα ως “κομματικά και περιχαρακωμένα”, ενώ την πρόταση για απεργία στις 12 Νοέμβρη την αποκάλεσαν “άσφαιρη τουφεκιά’’ και αντιπρότειναν γενικά και αόριστα έναν παρατεταμένο αγώνα. Σε κάποιους ΣΕΠΕ (Νίκαια και Ρήγα Φεραίο) οι πλειοψηφούσες δυνάμεις (Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση και ΕΞΟΔΟΣ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στη Νίκαια και ΕΡΑ μαζί με ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στο Ρ. Φεραίο) απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το αν υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν την πρόταση του ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά και να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής στις αποφάσεις των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ. Σε κάποιες περιπτώσεις (ΣΕΠΕ Σαλαμίνας) δε δίστασαν μάλιστα να κάνουν ανοιχτές δηλώσεις στήριξης υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Ενώ τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΣΕΠΕ της Προόδου δε μπήκε στο κόπο να συνεδριάσει (από τις 25/9) για να συζητήσει την πρόταση του ΠΑΜΕ, φαίνεται το έχουν “κλείσει το μαγαζί’’, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δεδηλωμένη, στο παρελθόν, στήριξη τους στην κυβέρνηση.

 

Στην ΕΛΜΕ Πειραιά, οι ΣΥΝΕΚ (στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) και Ενότητα αντίσταση Ανατροπή (Παρεμβάσεις και Αγωνιστικές Κινήσεις) ψήφισαν ΛΕΥΚΟ. Οι ΣΥΝΕΚ δεν έδωσαν εξηγήσεις για τη στάση τους. Είναι φανερό ότι ανεμίζουν λευκή σημαία στην κυβέρνηση, καλλιεργώντας την αναμονή και τη συναίνεση των εργαζομένων ακόμα και τώρα που κανείς δε μπορεί να έχει αυταπάτες για το χαρακτήρα και τις προθέσεις της. Η Ενότητα Αντίσταση Ανατροπή με τη στάση της αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων σε ΑΔΕΔΥ -ΓΣΕΕ, τη στιγμή που επιβάλλεται να υπάρξει κινητοποίηση των εργαζομένων από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, υπονομεύει  την ενότητα και την κοινή πάλη όλων των εργαζομένων και επί της ουσίας, συστρατεύεται με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.  

 

Όσο για τον σύλλογο μας, το κατά τα άλλα «αγωνιστικό» διοικητικό συμβούλιο δεν στήριξε το ψήφισμα που είχε καταθέσει το ΠΑΜΕ αποδεικνύοντας  περίτρανα ότι δε θέλουν να οργανώσουν αγώνες και ότι παρά τις αγωνιστικές κορόνες, ουσιαστικά βάζουν πλάτη για να περάσουν “αβρόχοις ποσί’’ τα μέτρα, αποτελώντας τους βαστάζους της κυβερνητικής πολιτικής.

 

ΠΟΛΕΜΑ ΤΑΞΙΚΑ, ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΣΩΣΤΑ, ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!!!

vasta.jpg