ΔΟΕ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 86ης Γενικής Συνέλευσης

Αριθ. Πρωτ.1310

Αθήνα  16/5/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

                Σύμφωνα με τα άρθρα 33, 34, 37, 38, 40 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε., καλούμε τους Αντιπροσώπους των Συλλόγων - Μελών της, στην 86η Τακτική Γενική Συνέλευση του Κλάδου, στις 23, 24, 25 και 26 Ιουνίου 2017, στην Αθήνα, για λήψη αποφάσεων στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 37, παράγραφος 1 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε., βρίσκεται σε απαρτία, αν παραβρίσκεται σ’ αυτή το ½ του συνόλου των Αντιπροσώπων  των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Δ.Ο.Ε., ανεξάρτητα από ποια μέλη προέρχονται οι παρόντες.

               

                 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 86ης Γενικής Συνέλευσης

23 - 26  Ιουνίου 2017

ΘΕΜΑΤΑ

Θέμα 1ο:

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ–ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ–ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΙΡΕΤΟΥΣ

 • Έκθεση  Πεπραγμένων Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
 • Οικονομικός απολογισμός οικον. έτους 2016 - Προϋπολογισμός χρήσης οικον. έτους 2018
 • Ενημέρωση από αιρετούς του Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
 • Κριτική πεπραγμένων – Δευτερολογία Προέδρου Δ.Ο.Ε.

ΘΕΜΑ 2ο  :

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017-2018

 1. Διεκδικητικό Πλαίσιο

 1. Το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο που οραματιζόμαστε
 2. Ειδική Αγωγή
 3. Εκπαίδευση προσφύγων – μεταναστών
 4. Προσχολική Αγωγή

Β.  Πρόγραμμα Δράσης

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

86ης Γενικής Συνέλευσης

23 - 26  Ιουνίου 2017

Η συνδικαλιστική χρονιά 2016-2017 που πλησιάζει στο τέλος της σημαδεύτηκε από την εφαρμογή – υλοποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων Φίλη για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο, που οδήγησαν σε απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου. Ο κλάδος μας εξέφρασε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής τους την πλήρη αντίθεσή του, κάτι που εκδηλώθηκε με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας καθώς  και κινήσεις σε νομικό επίπεδο, με αιτήσεις ακύρωσής τους στο ΣτΕ.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Στον αντίποδα των συνεχών εξαγγελιών επικοινωνιακού χαρακτήρα για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, βρίσκεται η συνεχιζόμενη εφαρμογή της  πολιτικής της αδιοριστίας. Με την προοπτική της πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών να βρίσκεται ακριβώς στο μηδέν και με το πρόσχημα της παράτασης της ισχύος του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών μέχρι και το 2019, το Υπουργείο Παιδείας μέσω ψήφισης τροπολογίας σε νομοσχέδιο του  Υπουργείου Οικονομικών, δηλώνει από τη μια με απροκάλυπτη ωμότητα  ότι δεν προβλέπεται κανένας μόνιμος διορισμός αφού «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» και από την άλλη προχωράει, μέσω των αλλαγών που εισάγει για την πρόσληψη αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, στην πλήρη απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το βασικό πτυχίο.

Τα παραπάνω είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει, με διαρκείς δυσμενείς ρυθμίσεις, σε υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, η καθιέρωση της 2χρονης προσχολικής αγωγής στα πλαίσια του 14χρονου σχολείου δεν μπαίνει καν στο τραπέζι της συζήτησης ενώ όλα τα, εδώ και χρόνια, ανοιχτά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι παράνομες μετατάξεις του 2013 και η απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, παραμένουν ανεπίλυτα. Κι όλα αυτά   με τις σχολικές μονάδες, παρά τις όλο και πιο αυξημένες λειτουργικές τους ανάγκες (ιδιαίτερα κατά το φετινό βαρύ χειμώνα), να  αναγκάζονται να «επιβιώνουν»  υπό το καθεστώς της απόλυτης υποχρηματοδότησης.   

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν είναι, φυσικά, ξεκομμένη από το συνολικό πολιτικό – οικονομικό σκηνικό. Η πλήρης  υιοθέτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της μνημονιακής λογιστικής του «εξορθολογισμού» και των περικοπών στην δημόσια εκπαίδευση, επιβάλλουν τοπίο διάλυσης όμοιο με αυτό που έχει επιβληθεί στον τομέα της Υγείας. Το κοινωνικό κράτος είναι, πλέον, όρος μουσειακός. Εφιαλτική κατάσταση η οποία διαμορφώνεται υπό τη σκιά των παρατεταμένων «διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για «κόφτη» διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις και μετά το 2018, για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% , για δραματική μείωση του αφορολόγητου και εφαρμογή άγριας φοροεπιδρομής στα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζομένων… Όλα αυτά και όσα ακόμη μας επιφυλάσσουν  θα έχουν ως αποτέλεσμα την  ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων  και την περεταίρω υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.     

Οι πολιτικές των αλλεπάλληλων μνημονίων, της σκληρής λιτότητας πάντα και μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” των Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από τους «Θεσμούς»  και εκτελείται κατά γράμμα και από την Κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά», δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούμε στο δρόμο και να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Απαιτείται αφύπνιση και δυναμικοί αγώνες.  Έχουμε χρέος, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα για  ν’  ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων.

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εισηγείται στις Γ.Σ. των Συλλόγων:

 1. Το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο που οραματιζόμαστε

Από την άνοιξη του 2016 μέχρι και σήμερα, η Δ.Ο.Ε. και όλο το εκπαιδευτικό κίνημα έχουν αναδείξει πλήρως τα αποτελέσματα των επικίνδυνων, για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Αποφάσεις που έκρυψαν τη σκληρή πραγματικότητα, πίσω από βαρύγδουπες κενολογίες του τύπου «Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο», του «εξορθολογισμού» στην κατεύθυνση των περικοπών σε προσωπικό στην εκπαίδευση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη χιλιάδων λιγότερων αναπληρωτών για τη λειτουργία του σχολείου κατά τη φετινή χρονιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναπτύχθηκε και η συζήτηση στη βάση του κλάδου για  «Το σχολείο που βιώνουμε – Το σχολείο που οραματιζόμαστε». Μια σειρά κεντρικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου του 2016 από τις Σέρρες για να ολοκληρωθούν με την τελική εκδήλωση στην Πάτρα τον περασμένο Δεκέμβριο οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν δώσει το έναυσμα για μια διαρκή αναζήτηση και συζήτηση στο εσωτερικό του κλάδου.

Για τη Διδασκαλική Ομοσπονδία η αναζήτηση αυτή έχει μακρά ιστορία.  Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση 21-22 Μάρτη 1985, η Δ.Ο.Ε. αναφέρεται στη    «… μετάβαση σ’ ένα «ολοήμερο» λαϊκό …βασικό σχολείο στο οποίο θα εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες μόρφωσης σ’ όλα τα παιδιά του λαού, ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Σ’ ένα τέτοιο «ολοήμερο σχολείο» … εργασιακές σχέσεις και οι κατακτήσεις των εκπαιδευτικών δε θα θιγούν…νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για τις ειδικότητες (εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό) και – το κυριότερο – το σχολείο θα μετατραπεί σε ζωντανή αγορά του δήμου, σε ζωντανό πολιτιστικό και κοινωνικό κύτταρο της γειτονιάς και του χωριού…».

 Το ολοήμερο σχολείο που οραματίστηκε η Διδασκαλική Ομοσπονδία  με σειρά αποφάσεων των Γενικών της Συνελεύσεων κι έδωσε ως πρόταση ζωής για τη δημόσια εκπαίδευση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην ελληνική κοινωνία, είναι, τελικά, ο πυρήνας της συντριπτικής πλειοψηφίας των προτάσεων που κατατέθηκαν στη διαδρομή των εκδηλώσεων για το σχολείο που οραματιζόμαστε.

Σε αντίθεση με το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο, δηλαδή, της υποχρηματοδότησης, της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας, της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ο κλάδος μας ζητά τη γενικευμένη εφαρμογή ενός ολοήμερου  σχολείου για όλους τους μαθητές και με τη δημιουργική παρουσία όλων των εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών, δασκάλων, εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που προβλέπονται αυτή τη στιγμή στο σχολείο) που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του. Σχολείο δημιουργικό, ελεύθερο και δημοκρατικό που θα  προετοιμάσει τον ελεύθερο άνθρωπο  που  αγαπά τη μάθηση και τη γνώση. Σχολείο που δίνει απαντήσεις στη σχολική αποτυχία, σχολείο στο οποίο εντάσσονται οργανικά σε ενιαία βάση τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, η εκμάθηση Η/Υ, ξένων γλωσσών (η διδασκαλία των οποίων μέσα στο σχολείο θα είναι αρκετή για να καταλήξει σε τίτλο επάρκειας), τα καλλιτεχνικά μαθήματα, οι αθλητικές δραστηριότητες αλλά και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Σχολείο, στο οποίο κυρίαρχη λειτουργία δεν θα είναι η απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά η παιδαγωγική λειτουργία.

Διεκδικούμε:

 • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
 • Ολοήμερο σχολείο για όλους τους μαθητές,
 • Προσαρμοσμένα ενιαία αναλυτικά προγράμματα και διδακτικές μέθοδοι ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Στη σχολική ηλικία του Δημοτικού Σχολείου, 6 έως 12 ετών, κυρίαρχος ο ρόλος του δασκάλου της τάξης με διατήρηση όλων των υπαρχουσών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας.
 • Νέα ενιαία αναλυτικά προγράμματα και στόχοι. Πρόγραμμα σπουδών  ευέλικτο ώστε να παρέχει περιθώρια ελευθερίας και ανάληψης πρωτοβουλιών στον εκπαιδευτικό. Οι σύλλογοι διδασκόντων να συνδιαμορφώνουν τα αναλυτικά προγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ενσωμάτωση στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος όλων των δραστηριοτήτων που τώρα καλούνται να πληρώνουν οι γονείς (π.χ. χορός, παρεμβατικές δραστηριότητες κ.λ.π.).
 • Μείωση της διδακτέας ύλης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, απλοποίησή της και  προσαρμογή του περιεχομένου της στις ανάγκες του συνόλου των μαθητών, ενίσχυση της βιωματικής μάθησης.
 • Χρηματοδότηση για να λειτουργούν με πληρότητα όλες οι δομές εκπαίδευσης. Κτιριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του 14χρονου δημόσιου σχολείου.
 • Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα.
 • Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
 • Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.
 • Αναλογία εκπαιδευτικών- μαθητών, 1:15 στο νηπιαγωγείο, 1:20 στο δημοτικό σχολείο.
 • Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

  

 1. Ειδική Αγωγή

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του τόσο ευαίσθητου τομέα της εκπαίδευσης  είναι το να δοθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν πράξη τα κατάλληλα κτίρια, η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών και ο μόνιμος διορισμός όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό). Θυμίζουμε, για μια ακόμη φορά, το τραγικό φαινόμενο οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Ειδικής Αγωγής να εργάζονται επί σειρά πολλών ετών ως αναπληρωτές και καμία πρόβλεψη να μην υπάρχει ακόμη και σήμερα, που αναπτύσσεται όλη αυτή η συζήτηση, για το μόνιμο διορισμό τους στην εκπαίδευση. Από την άλλη η όλο και πιο συρρικνωμένη χρηματοδότηση προς το Δημόσιο Σχολείο καθιστά σχέδια επί χάρτου τις όποιες προτάσεις υπάρχουν στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού της λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής, ενώ ο αποσπασματικός τρόπος , χωρίς συνολικό σχεδιασμό και χωρίς διάλογο με τον οποίο κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση διάφορες τροπολογίες που αφορούν την Ειδική Αγωγή καθιστούν δυσοίωνες τις προβλέψεις για το μέλλον αυτού του τόσο ευαίσθητου και σημαντικού χώρου. 

Διεκδικούμε:

 • Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που  θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  με το οποίο η πολιτεία θα κατοχυρώνει και θα   διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες  την υποστήριξη ώστε να προαχθούν "σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά και αισθητικά στο βαθμό που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους".
 • Το νέο θεσμικό πλαίσιο φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση όχι αποσπασματικά και αποκομμένη από την υπόλοιπη εκπαίδευση αλλά ως αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της υποχρεωτικής Δημόσιας Δωρεάν  Παιδείας     
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των ΣΜΕΑΕ για τον εξοπλισμό τους με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
 • Έγκαιρη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής από την έναρξη του σχολικού έτους. 
 • Άμεσο διορισμό των αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Διορισμός μόνο με βάση το βασικό πτυχίοΚατάργηση των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 48 του νόμου 4415/2016και επαναφορά : α) του άρθρου 56 του ν. 3966/2011 που προέβλεπε τις οργανικές θέσεις ΠΕ 71-ΠΕ 61. Η μη εφαρμογή του έχει μετατρέψει   τους συναδέλφους ΠΕ 71 και ΠΕ 61 σε αιώνιους αναπληρωτές και β) της παραγράφου 1 του άρθρου 16 και του άρθρου 21 του νόμου 3699/2008 (Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού). Καμία ελαστική μορφή εργασίας. 
 • Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα και την εξασφάλιση συνοδού.
 • Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα. Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε.
 • Στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις επιλογές στελεχών και προϊσταμένων να ισχύει ότι και στη Γενική Εκπαίδευση.
 • Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΔΥ και στελέχωση  με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
 • Στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό. Δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις των ΕΔΕΑΥ και των δασκάλων της Γενικής τάξης. 
 • Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της  ΣΜΕΑΕ να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Σύσταση 1 οργανικής θέσης ΕΕΠ ανά 5 ΕΔΕΑΥ.
 • Περιοδική επιμόρφωση για την ένταξη και τη συμπερίληψη όλων των εκπαιδευτικών των Γενικών σχολείων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΣΜΕΕ και Τ.Ε.
 • Επαναλειτουργία των διδασκαλείων Ειδικής Αγωγής
 • Κατάργηση των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ όλες οι μεταβολές από ΚΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ
 • Για την οργανικότητα των ΣΜΕΑΕ να υπολογίζεται και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ.
 • Το ωράριο των Διευθυντών 6θέσιων και άνω Ειδικών Σχολείων ανάλογο με των Διευθυντών 12θέσιων σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων. 
 • Μείωση διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών – Προϊσταμένων που το σχολείο τους είναι κέντρο υποστήριξης ΣΔΕΥ
 • Διορισμοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ενιαία με τις ίδιες διαδικασίες με των εκπαιδευτικών.
 • Δυνατότητα απόσπασης σε ΣΜΕΑΕ μόνο σε εκπαιδευτικούς με  προσόντα ειδικής αγωγής
 • Μείωση  του αριθμού μαθητών ανά τάξη κατά 3 όταν φοιτά μαθητής με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες .
 • Όχι στην εμπορευματοποίηση της Ειδικής Αγωγής -Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών .

 1. Εκπαίδευση προσφύγων – μεταναστών

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα,  μέσω του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, βιώνει μια από τις μεγαλύτερες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών. Το ζήτημα απασχολεί ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. 

Διεκδικούμε:

 • Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά με την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ομαλή ένταξή τους.  
 • Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής για όλα τα σχολεία.
 • Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά
 • Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

 1. Προσχολική Αγωγή

   Η προσχολική αγωγή όμηρος μιας πολιτικής εγκατάλειψης πολλών ετών, απαξιώνεται με την ολοκληρωτική έλλειψη προγραμματισμού αλλά και δράσης καθώς και ουσιαστικής ενασχόλησης από την πλευρά του Υπουργείου.

 Οι νηπιαγωγοί καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με:

 • Χώρους ακατάλληλους, που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών και στις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών.
 • Έλλειψη οικονομικών πόρων για την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών.
 • Μεγάλο αριθμό παιδιών ανά τμήμα, χωρίς να υπολογίζονται τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
 • Η ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας γίνεται από την προϊσταμένη  νηπιαγωγό χωρίς μείωση του διδακτικού ωραρίου όπως γίνεται στους διευθυντές των σχολείων.

  Οι ανέξοδες εξαγγελίες Πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας για θεσμοθέτηση ενός επιπλέον χρόνου υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα νήπια, συναντούν, μόνον λεκτικά, το αίτημα δεκαετιών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που σε όλους τους τόνους έχει διατρανώσει την αναγκαιότητα της ένταξης του συνόλου των νηπίων στις δομές της υποχρεωτικής 14χρονης δημόσιας, δωρεάν, υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

   Η καθιέρωση, για πρώτη φορά το 2006 με τον Ν.3815, της υποχρεωτικότητας του ενός έτους προσχολικής αγωγής για τα παιδιά 5-6 ετών,  υπήρξε η πρώτη κατάκτηση των αγώνων του κλάδου μας σε αυτήν την κατεύθυνση.

  Η πάγια θέση της Δ.Ο.Ε. ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά του νηπιαγωγείου παράγει αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα ζωή τους, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Οι ατομικές και ομαδικές μαθησιακές εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά στο οργανωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο της φοίτησης στο Νηπιαγωγείο δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή τους μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο. Η ερευνητική βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι το Νηπιαγωγείο επηρεάζει θετικά την προσωπική, κοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών. Ο ρόλος του για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, την πρόληψη μαθησιακών δυσκολιών, τη σχολική επιτυχία και την καλύτερη επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι εξαιρετικά σημαντικός.

   Η 2χρονη φοίτηση όλων των νηπίων (ως προνήπια και ως νήπια) στο Νηπιαγωγείο είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία, αφού φοιτώντας για δύο χρόνια λαμβάνουν εκπαίδευση από παιδαγωγούς με εξειδίκευση στην εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδας 4-6 ετών, δηλαδή από νηπιαγωγούς του κλάδου ΠΕ60, ολοκληρώνουν αποτελεσματικά τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος που είναι προαπαιτούμενοι για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις απαιτήσεις του Δημοτικού Σχολείου ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η δυνατότητα διερεύνησης και πρόληψης των μαθησιακών δυσκολιών και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους (πρώιμη παρέμβαση).

    Η συστηματική εκπαίδευση με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία άλλη δομή παρά μόνον μέσα σε ένα εκπαιδευτικά ευέλικτο και με πλούσια ερεθίσματα σχολικό περιβάλλον, που με βάση το παιχνίδι, την προσωπική διερεύνηση, τη δημιουργικότητα και την εργασία σε ομάδες θα αποτελέσει τη βάση για την ομαλή ένταξη των παιδιών στη μαθητική κοινότητα  και στη συνέχεια στην κοινωνία.

  Οι δηλώσεις Πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας θυμίζουν τις εξαγγελίες γα 20.000 διορισμούς που τόσες φορές έχει, ψευδώς, επαναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Πολύ, δε, περισσότερο όταν δεν συνδέονται με διορισμούς νηπιαγωγών, με πρόβλεψη αυξημένων κονδυλίων για την εκπαίδευση καθώς και με πρόβλεψη για κτιριακές υποδομές που θα μπορούν να υποστηρίξουν την εξαγγελία. Καλλιεργούν προσδοκίες στις οικογένειες και στους εκπαιδευτικούς και  δημιουργούν τεχνητές εντάσεις μεταξύ αποφοίτων σχολών με διαφορετικό επιστημονικό πεδίο και συγκρότηση.

  Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, ώστε να αναθέσει την εκπαίδευσή τους σε εκπαιδευτικούς Π.Ε.60, απόφοιτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, που έχουν σπουδάσει αποκλειστικά για την εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδας των 4-6 ετών. Για να γίνει αυτό οφείλει να επιλύσει το οξύ κτιριακό πρόβλημα των Νηπιαγωγείων εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες αίθουσες και, φυσικά, να προχωρήσει άμεσα στον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών Π.Ε.60 ώστε να στελεχωθούν με επάρκεια οι δομές της προσχολικής αγωγής.

Η προσχολική αγωγή, για να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί έχει ανάγκη από  στόχευση, προγραμματισμό και θεσμικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική οργάνωση και συγκρότηση του νηπιαγωγείου. Το νηπιαγωγείο που οραματίζεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών,  μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Διεκδικούμε:

 • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .
 •  Μείωση του αριθμού των νηπίων σε 1:15 ανά νηπιαγωγείο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του παιδαγωγικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου. Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 στο Ν.4386 για την έρευνα για τον ελάχιστο αριθμό 14.
 • Άμεση έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το ωράριο των Νηπιαγωγών μετά τη θεσμοθέτησή του με το Ν.4115/2013 λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν (να λογίζεται ως διδακτικός χρόνος όλος ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο Νηπιαγωγείο).
 • Ανέγερση νέων κτηριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
 • Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων και άμεσος μόνιμος διορισμός των απαιτούμενων Νηπιαγωγών.
 • Όχι στο νέο ενιαίο τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
 • Διατήρηση του αυτοτελούς χαρακτήρα του παιδαγωγικού προγράμματος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
 • Ενδυνάμωση του αντισταθμιστικού ρόλου του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
 • Φοίτηση όλων των παιδιών  χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόσυρση της εγκυκλίου για τις εγγραφές.
 • Τήρηση της αναλογίας παιδιών / τετραγωνικών  μέτρων με βάση τις προδιαγραφές ΟΣΚ (1 παιδί ανά 3 τετραγωνικά μέτρα).
 • Εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς νηπίων και προνηπίων.
 • Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για παράλληλη στήριξη.
 • Διορισμός μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, σχολικοί νοσηλευτές).
 • Ομάδα υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου. Διορισμός μόνιμου ειδικού επιστημονικού προσωπικού (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευετές).
 • Ίδρυση και στελέχωση τάξεων υποδοχής.
 • Στελέχωση των νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικούς μητρικής γλώσσας.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης, ειδική χρηματοδότηση για παιδαγωγικό υλικό ώστε να διασφαλιστεί ο δωρεάν χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου.
 • Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.
 • Σε κάθε νηπιαγωγείο να τοποθετηθεί και μια νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής για τη στήριξη παιδιών με εκπαιδευτικές ανάγκες.
 • Δωρεάν σίτιση όλων των παιδιών και δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

dake.jpg